Leerplandoelen of eindtermen koppelen aan een lesfiche

Je lesvoorbereiding bestaat uit drie tabbladen: de doelen, het lesverloop en jouw materiaal. Bij ‘Doelen’ noteer je de leerlijnen, de lesdoelen en de leerplandoelen.

We gaan hier dieper in op de leerplandoelen. De eindtermen kan je op dezelfde manier toevoegen.

Waarom leerplandoelen koppelen?

In iOmniwize en iKklik beschik je over een digitale versie van de leerplandoelen. Als je een leerplandoel koppelt aan een les voor een bepaalde klas, onthoudt iOmniwize dat jij dit schooljaar aan dat doel hebt gewerkt voor die klas.

Belangrijk: Zorg ervoor dat je in elke lesfiche in je agenda een klas koppelt. Anders zal dit niet in het overzicht van behandelde doelen verschijnen.

Dit is belangrijk voor de inspectie, maar ook handig voor jezelf. Wanneer je een doelenrapportage opvraagt, kan je zien aan welke doelen je al dan niet gewerkt hebt dit jaar. Hoe je een doelenrapportage afdrukt lees je hier:

Hoe leerplandoelen koppelen?

In de methodefiches van Plantyn zijn je leerplandoelen en eindtermen reeds voor jou gekoppeld! Aan deze lesfiches kan je steeds doelen toevoegen of verwijderen.

Optie 1: Zoeken in alle leerplannen

• Om te zoeken in alle leerplannen, klik je op "Overzicht leerplandoelen".

• Je kan nu zoeken op een trefwoord in een leerplan (1) en zoeken in de structuur van het leerplan (2)

Optie 2: Zoeken in een specifiek leerplan

• Selecteer het leerplan waarvan je doelen wil koppelen
    • Om een leerplan te selecteren, typ je een trefwoord in, vb. "Aardrijkskunde" (1) of kies je uit onze lijst met suggesties (2)

• Als je in jouw profiel bij ‘Mijn klassen’ een leerplan aan jouw vak/leergebied hebt gekoppeld, staan daar de juiste leerplannen voor jou klaar.

• Nu kan je je leerplandoelen te koppelen.
      • Zoek op een trefwoord in een leerplan (1). Typ een trefwoord in de zoekbalk bij ‘Leerplandoel’ en selecteer het leerplandoel dat je in je les wilt behandelen.

• Zoek in de structuur van het leerplan door te klikken op het icoon (2). Klik op een onderdeel van het leerplan. Je zult dan alle onderliggende doelen zien staan en kunnen selecteren.

Werken met eindtermen

Naast het zelf toevoegen van bepaalde eindtermen, kan je ook bij een leerplandoel op het vergrootglas klikken om de gekoppelde eindtermen te raadplegen. Via deze weg kan je de eindtermen eveneens koppelen.