Hoe maak ik zelf een lesvoorbereiding in Scoodle?

Een lesvoorbereiding in Scoodle, noemen we een lesfiche. Een nieuwe lesfiche aanmaken doe je via 'Menu'-'Lesfiches'. Maak eerst een nieuwe map aan via het pijltje naast 'Mijn lesfiches'. Vervolgens klik je op het pijltje naast de map en kies je 'Fiche toevoegen'.

Ook via je agenda kan je een lesfiche aanmaken. Achter elk lesblok in je agenda zit namelijk standaard een lesfiche. Wil je een zelfgemaakte les uit je agenda bewaren om later opnieuw te gebruiken, dan klik je linksonder op de knop 'Opslaan als lesfiche'.

Een lesfiche bestaat standaard uit 3 of 4 tabbladen:

• Doelen
  • (ZILL-doelen)
  • Lesverloop
  • Materiaal

1. Doelen

In dit tabblad kan je het lesonderwerp, de leerlijnen, lesdoelen en leerplandoelen toevoegen. Klik op het potloodje om een onderdeel aan te passen. Sla de wijzigingen steeds op met de diskette.

Werk je met ZILL-doelen, dan verschijnt er een extra tabblad dat gekoppeld is met de ZILL-fichekit. Meer informatie over Zill in Scoodle vind je hier.

2. Lesverloop

Een lesverloop in Scoodle heeft een vaste vorm, opdat wij voor jou in één klap van jouw lesvoorbereiding een presentatie kunnen maken die je kan afspelen in de les. Je vindt hieronder een leuk voorbeeld!

Het lesverloop bestaat dus uit lesfases, en lesstappen met lesinhoud en materiaal. Bij elke stap kun je jouw persoonlijke commentaar noteren.

Sla je lesverloop op door op de diskette te klikken.

Klik op 'Afspelen' om de presentatie op te roepen. De persoonlijke commentaar wordt niet getoond in de presentatie maar kan je oproepen via het i-icoon in de presentatie.

Staan je lesfases, lesstappen en materiaal niet in de juiste volgorde?
Sla je lesverloop op en neem de gewenste lesfase, lesstap of materiaal vast om te verplaatsen. De lesfase of lesstap krijgen nu een kleur. Versleep de lesfase of lesstap.

Al het materiaal dat je toevoegde via het tabblad 'Materiaal', kan je ook toevoegen aan je lesverloop.

Vink de optie ‘Toon in toolbox’ aan wanneer je materialen wenst te koppelen die de hele les in je presentatie zichtbaar blijven. Materialen die enkel bij bepaalde lesstappen van toepassing zijn, worden gekoppeld in het Lesverloop.

Wanneer je jouw les afspeelt met materialen in de Toolbox, zal je links onderaan een knop ‘Extra Materialen’ te zien krijgen.

3. Materiaal

Voeg documenten, presentaties, hyperlinks ... toe.