Hoe werk ik met de lesvoorbereidingen uit mijn lerarenkit?

Voordat je met je lesvoorbereidingen aan de slag kan, maak je eerst je agenda in orde. Hoe je dit doet, lees je hier.

Een lesvoorbereiding van een bepaalde methode (bv. De Wiskanjers, De Taalkanjers...), noemen we in Scoodle een methodefiche. Deze fiches hoef je als leerkracht dus niet zelf te maken, maar kan je gewoon in Scoodle vinden en gebruiken. Je kan ze inplannen in je agenda, naar wens aanpassen en afspelen.

1. Een lesvoorbereiding inplannen in je agenda

Ga naar het je klasagenda en kies het tabblad 'lesfiches' aan de linkerkant van je scherm. Jouw eigen lesfiches en de methodefiches komen tevoorschijn. Neem ze vast met je linkermuisknop en sleep ze naar het juiste lesblok in je agenda.

2. Een lesvoorbereiding aanpassen

Een methodefiche heeft een vaste vorm, die bestaat uit drie, vier of vijf tabbladen. Heb je een les in je agenda gesleept? Dan kan je ze hier aanpassen.

• Doelen
  • (ZILL-doelen)
  • Lesverloop
  • Materiaal
  • (Toets)

In het Doelen staan alle leerlijnen, lesdoelen en leerplandoelen die bij de les horen. Werk je met ZILL-doelen, dan verschijnt er een extra tabblad dat gekoppeld is met de ZILL-fichekit.

Het Lesverloop bestaat uit lesfases, en lesstappen met lesinhoud en materiaal.

Via de tab Materiaal zie je alle materialen die bij deze les horen, je kan ze ook tonen in de klas.

De tab Toets vind je alleen bij toetsfiches indien je school schoolbreed is. Dit is de enige tab die je niet kan aanpassen.

Wil je een aangepaste les uit je agenda bewaren om later opnieuw te gebruiken? Klik dan op de les in je agenda en kies links onderaan voor 'Opslaan als lesfiche'. Je vindt deze lesfiches achteraf terug bij 'Mijn lesfiches', waar je ze kan ordenen in verschillende mappen.

3. Een lesvoorbereiding afspelen

Je kan de fiche ook als presentatie afspelen in de klas. Dit doe je door de fiche te openen en op de knop ‘Afspelen’ te klikken.