6) Hoe geef ik taken en toetsen aan mijn leerlingen?

Wanneer uw school gebruik maakt van een Scoodle Kick of Scoodle Sprint pakket, kan u taken en toetsen klaarzetten in Scoodle Play. Deze taken en toetsen zijn niet identiek aan de oefeningen in het werkboek. Het is extra oefenmateriaal bij de lessen. Een taak of toets inplannen kan met de methodeoefeningen van:

• De Wiskanjers
  • De Taalkanjers
  • Wereldkanjers

Een taak of toets aanmaken doet u in uw klas via het tabblad 'Taken en toetsen'.

Naar de toetsen ga je via het kleine pijltje naarst 'Taken' in het midden van je scherm.

U kan op een eenvoudige manier een nieuwe taak of toets toevoegen door op 'Nieuwe taak' of 'Nieuwe toets' te klikken.

U komt dan in een scherm terecht, waar u volgende zaken ingeeft:

• Geef een titel aan uw taak of toets. Deze zal ook verschijnen in Scoodle Play, dus u gebruikt best een benaming die ook duidelijk is voor uw leerlingen.
  • Geef een start- en einddatum voor de taak in en een begin- en einduur voor de toets is. Bij uw toets kan u ook kiezen of er een timer in Scoodle Play verschijnt.
  • Selecteer 1 of meerdere leerlingen waarvoor de taak bestemd is.
  • Kies de methode waarvoor u oefeningen wil klaarzetten. Daarna kan u verder de methodestructuur doorklikken om bij de geschikte les met oefeningen te komen via ‘Kies een inhoudstafel’.

Afhankelijk van de filters die u bij stapje 2 geselecteerd heeft, zullen er bij stap 3 andere oefeningen komen te staan. U voegt een oefening toe aan uw taak door op het vinkje te klikken en kan ze op voorhand bekijken door op het oogje te klikken.

• Van zodra u oefeningen geselecteerd hebt in de vorige stap, zullen deze in deze kleine samenvatting verschijnen.

Je kan een leerling of klas ook oefeningen geven van een ander leerjaar

Dat is mogelijk via de takenmodule. Je kiest bij ‘leermethode’ uit welk boek, en bijgevolg dus welk vak en leerjaar, je oefeningen wilt selecteren.

• Vergeet als laatste stap niet rechts onderaan op 'Maak taak aan’ of ‘Maak toets aan’ te klikken.

De volgende keer dat uw leerlingen zich aanmelden op Scoodle Play, zal de taak of toets in hun kastje verschijnen!
Let wel!  Je leerlingen dienen zich dus aan te melden op Scoodle Play om de taak of toets te zien in hun kastje.

In de klas kan je een overzicht bekijken van alle taken en toetsen die je ingepland hebt als leerkracht.  De parate kennis-toetsen kan je op dezelfde manier als taak inplannen voor je leerlingen.

Dit taken- en toetsenoverzicht heeft een status die ‘Onvolledig’ of ‘Volledig’ kan zijn. Pas wanneer alle leerlingen de taak of toets gemaakt hebben, zal de status veranderen naar ‘Volledig’ en groen kleuren.

Lopende taken/toetsen hebben de inleverdatum en -tijd nog niet overschreden en kunnen nog gemaakt worden door de leerlingen.

Voltooide taken/toetsen hebben de inleverdatum en -tijd al overschreden en kunnen niet meer gemaakt worden door de leerlingen.

Je kan meer details over de taak bekijken door op het pijltje links van de Toets- of taaktitel te klikken. Ook vind je hier een lijst van de resultaten, waar je meteen kan zien welke leerlingen alle oefeningen van de taak of toets al gemaakt hebben.

Van zodra onderstaand logo naast een leerling  verschijnt, weet je dat deze leerling alle oefeningen uit de taak gemaakt heeft.

Indien je graag de resultaten per oefening van de taak of toets bekijkt, kan je op het download-icoon rechts naast de taak- of toetstitel klikken.

Je kan als leerkracht een foutenanalyse oproepen van de door de leerling(en) gemaakte oefeningen.

Oefenreeksen in taken en toetsen kan je opnieuw afspelen wanneer een leerling ze heeft ingediend. Dit kan je zien doordat het mceclip0.png - icoontje naast de oefening van een leerling zwart kleurt in de takenmodule en aanklikbaar wordt. Van zodra je er op klikt zal de oefenreeks openen met de ingevulde antwoorden van de leerling.

Als je op school 2 of meerdere klassen van hetzelfde leerjaar hebt, kan elke leerkracht of één leerkracht alles klaarzet voor beide klassen.

De enige vereiste is dat je Scoodle-beheerder je rechten gaf voor deze klas. Een andere mogelijkheid is dat de beheerder een groep met leerlingen uit verschillende klassen aanmaakt in het schoolbeheer en je vervolgens de nodige rechten geeft.

De toetsen in Scoodle Play zijn dezelfde als de toetsen op papier

Het enige verschil kan in de verwoording of aanpak liggen omdat de vraag digitaal gesteld wordt.

Let op! Niet voor elke papieren toets bestaat een digitale toets, dit komt omdat sommige onderwerpen zich er niet toe lenen om ze digitaal te evalueren.

Als je de punten van een papieren toets aanpast, kan je de resultaten dan ook ingeven in je agenda en zo remediëringsoefeningen klaarzetten?

Als je de papieren toets aanpast (punten of vragen) houdt het systeem hier niet automatisch rekening mee. Tip van andere leerkrachten: als je remediëring voor een bepaalde vraag daarom niet wilt afdrukken (want die vraag is aangepast), dan geef je het maximum aantal punten in de remediëringsmodule.

Zijn er ook remediëringsoefeningen op kern- of uitdagingsniveau?

Voor deze leerlingen bieden we de Kaartenbox en Twist aan. Dit materiaal is niet digitaal, maar op papier beschikbaar. Zo kan je deze leerlingen tijdens de remediëringsles ook van passend materiaal voorzien.