Hoe maak ik een uurrooster aan in iOmniwize

Voor het opstellen van een uurrooster, heb je een klas nodig.

In iOmniwize koppelt de beheerder de juiste klassen voor jou.  Krijg je alsnog de vraag om een klas aan te maken op je dashboard, dan zal je eerst de beheerder moeten contacteren die de klas kan klaar zetten.

Wat je zeker niet mag doen is effectief gebruik maken van de knop "maak een klas aan" als je iOmniwize gebruiker bent.

Van zodra je klas klaar staat, dan is het tijd om vakken klaar te zetten.

Klik bij 'Mijn klassen' op je klas, scrol door naar vakken (onderaan), klik per vak op het potloodje en vink het gewenste leerplan en methode aan.

Vanaf dan kan je aan de slag met het uurrooster.

Vervolgens klik je op 'Menu' - 'Mijn Uurroosters'.

1. Geef je uurrooster links bovenaan een naam door op het potloodje te klikken. Het uurrooster heet standaard ‘Mijn rooster’. Je kunt deze stap overslaan als je slechts één uurrooster hebt.

2. Zet uuraanduidingen juist door ze naar boven of naar onder te slepen. Uuraanduidingen markeren het begin-en einduur van een les. Wil je een extra uuraanduiding toevoegen, dan sleep je een uuraanduiding van de toolbox naar het uurrooster. Wil je een uuraanduiding verwijderen, dan sleep je ze bovenop een andere uuraanduiding.

3. Geef je vakken links onderaan een passende kleur door op het bolletje te klikken.

4. Sleep de lessen, die nu de juiste kleur hebben, naar het uurrooster. mceclip4.png

Wil je zelf de benaming van een les kiezen? Dan sleep je een 'Nieuwe les' vanuit de toolbox naar je agenda. Kies onmiddellijk de juiste benaming, vink je klas aan en sla op met de diskette. Kies als lesonderwerp ook de naam van het vak.

4. Sleep klasvrije momenten naar je uurrooster. Het verschil tussen een klasvrij moment en een echte les is dat je aan een klasvrij moment geen doelen of lesverloop kan koppelen. (bv. Een middagpauze, een speeltijd, een springuur, ...)

5. Heb je meerdere uurroosters, voeg dan een nieuw rooster toe onder ‘Mijn roosters’, geef het een naam bij ‘Nieuw rooster’ en sla op. Vervolgens krijg je een leeg uurrooster, dat je opnieuw kunt invullen met lesblokken.

Wil je een kopie van een uurrooster maken om vervolgen enkele kleine verschillen aan te duiden (bv. zwemweek en turnweek)? Pas je uurrooster dan toe op een week in je agenda en kies vervolgens 'week opslaan als uurrooster'.

Let op: Zorg ervoor dat er in je uurrooster nergens vraagtekens verschijnen. Alle lesblokken met een vraagteken, zullen niet opgenomen worden in de doelenrapportage! Open het lesblok en klik op het potloodje naast leergebied om je klas toe te voegen.